OPTIMIZED EXTRACTION OF ANTIOXIDANT AGAR FROM THE Gracilaria domingensis RHODOPHYTA CELL-WALL ULTRASTRUCTURE

Autores

  • Raysa Pâmela Oliveira Sena
  • José Ariévilo Gurgel Rodrigues
  • Thaís de Oliveira Costa
  • Ismael Nilo Lino de Queiroz
  • Johnny Peter Macedo Feitosa
  • Sandra de Aguiar Soares
  • Kelma Maria dos Santos Pires-Cavalcante
  • Ianna Wivianne Fernandes de Araújo

DOI:

https://doi.org/10.18817/repesca.v16i2.3644

Resumo

Antioxidant potential of Gracilaria domingensis sulfated polysaccharides (GdSPs) has have few explored. This study sequentially extracted and compared structural and antioxidant properties of GdSPs. After tissue digested with papain, in 100mM sodium acetate buffer+(pH 5)+5mM cysteine/EDTA, GdSPs were quantified and analyzed the molecular features (GdSPs-1→3) by agarose/polyacrylamide gels electrophoreses vs. standard glycosaminoglycans stained with toluidine blue or Stains-All; and structurally by infrared. Evaluation of antioxidant effects were in vitro tested by DPPH, total antioxidant capacity (TAC) and ferrous ion chelating methods against BHT, ascorbic acid (AA) and EDTA, respectively. Total yield was 44.82% considering three extractions, but GdSPs-3 was lowest (0.04%±0.01%, p<0.05) within all. GdSPs revealed agaran-structures presenting uronic acid and regularity in charge/size and functional groups along the algal matrix. GdSPs-1/-2 had concentration-dependent antioxidant responses, but there was a preponderance in TAC method, whose inhibitions were 81.57±0.54/72.55±1.37% at 4 mg mL-1, respectively, vs. AA (99.77% inhibition, 0.4 mg mL-1). GdSPs revealed a system of antioxidant agar along the wall-ultrastructure.

Biografia do Autor

José Ariévilo Gurgel Rodrigues

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2004) e mestrado em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2006). Atualmente, é estudante de doutorado em Biotecnologia de Recursos Naturais da Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO), Universidade Estadual do Ceará. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Taxonomia de Algas Marinhas, Fisiologia Comparada (taxonomia de grupos, filogenia e biogeografia) e Biotecnologia de Recursos Naturais, atuando, principalmente, nos seguintes temas: Ficologia e Química de macromoléculas (polissacarídeos sulfatados) mediante suas propriedades químicas e implicações terapêuticas com vistas as suas ações anticoagulante, antitrombótica (Hemostasia), antinociceptiva e antiinflamatória (Dor e Inflamação). Também vem contribuindo com a prospecção de novos compostos imunoestimulantes naturais oriundos de algas marinhas com vista a sua utilização no desenvolvimento de estratégias profiláticas mais eficientes na prevenção do estresse e enfermidades de peixes e camarões, quando cultivados em regimes intensivos em laboratório em diversas fases de desenvolvimento.

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Publicado

2025-04-24

Como Citar

Oliveira Sena, R. P., Rodrigues, J. A. G., de Oliveira Costa, T., Lino de Queiroz, I. N., Macedo Feitosa, J. P., de Aguiar Soares, S., dos Santos Pires-Cavalcante, K. M., & Fernandes de Araújo, I. W. (2025). OPTIMIZED EXTRACTION OF ANTIOXIDANT AGAR FROM THE Gracilaria domingensis RHODOPHYTA CELL-WALL ULTRASTRUCTURE. Revista Brasileira De Engenharia De Pesca, 16(2), 70–84. https://doi.org/10.18817/repesca.v16i2.3644