UTILIZATION OF Ulva fasciata (CHLOROPHYTA) BIOMASS AS A SOURCE OF ANTIOXIDANT SULFATED POLYSACCHARIDES

Autores

  • José Gabriel de Sousa Cândido
  • José Ariévilo Gurgel Rodrigues
  • Thaís de Oliveira Costa
  • Ismael Nilo Lino de Queiroz
  • Johnny Peter Macedo Feitosa
  • Sandra de Aguiar Soares
  • Ianna Wivianne Fernandes de Araújo

DOI:

https://doi.org/10.18817/repesca.v16i2.3686

Resumo

Ulva fasciata (Chlorophyta) from eutrophicated areas offers bioactives sulfated polysaccharides (UfSPs). In this study papain-extracted biomass was used to quantify and analyze structural and antioxidant properties of UfSPs. Sequentially the algal residues were redigested and UfSPs-1→3 characterized by agarose/polyacrylamide gels electrophoreses vs. standard glycosaminoglycans stained with toluidine blue; and then by infrared technique. UfSPs-1/-3 were in vitro evaluated for antioxidant effects by DPPH, total antioxidant capacity and ferrous ion chelating methods against BHT, ascorbic acid and EDTA, respectively. Total yield was 34.76% considering UfSPs-1→3 extracts, but reaching 27.6% within extracts (p<0.05). Molecular analyses of UfSPs characterized as ulvan of size >100 kDa, with low structural unregularity along the algal matrix. All the tests showed effects by UfSPs-1/-3, but revealing important variations in antioxidant response with less efficacy than respective synthetics. Therefore, U. fasciata biomass expresses antioxidant SPs along of its cell-wall.

Biografia do Autor

José Ariévilo Gurgel Rodrigues

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2004) e mestrado em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2006). Atualmente, é estudante de doutorado em Biotecnologia de Recursos Naturais da Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO), Universidade Estadual do Ceará. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Taxonomia de Algas Marinhas, Fisiologia Comparada (taxonomia de grupos, filogenia e biogeografia) e Biotecnologia de Recursos Naturais, atuando, principalmente, nos seguintes temas: Ficologia e Química de macromoléculas (polissacarídeos sulfatados) mediante suas propriedades químicas e implicações terapêuticas com vistas as suas ações anticoagulante, antitrombótica (Hemostasia), antinociceptiva e antiinflamatória (Dor e Inflamação). Também vem contribuindo com a prospecção de novos compostos imunoestimulantes naturais oriundos de algas marinhas com vista a sua utilização no desenvolvimento de estratégias profiláticas mais eficientes na prevenção do estresse e enfermidades de peixes e camarões, quando cultivados em regimes intensivos em laboratório em diversas fases de desenvolvimento.

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Publicado

2025-04-24

Como Citar

de Sousa Cândido, J. G., Rodrigues, J. A. G., de Oliveira Costa, T., Lino de Queiroz, I. N., Macedo Feitosa, J. P., de Aguiar Soares, S., & Fernandes de Araújo, I. W. (2025). UTILIZATION OF Ulva fasciata (CHLOROPHYTA) BIOMASS AS A SOURCE OF ANTIOXIDANT SULFATED POLYSACCHARIDES. Revista Brasileira De Engenharia De Pesca, 16(2), 55–69. https://doi.org/10.18817/repesca.v16i2.3686