ANTIOXIDANT GLYCOSAMINOGLYCANS EXTRACTED FROM THE SKIN OF "TAMBATINGA", A HYBRID FISH

Autores

  • José Ariévilo Gurgel Rodrigues
  • Arhur Borges Torres
  • Thaís de Oliveira Costa
  • Ismael Nilo Lino de Queiroz
  • Johnny Peter Macedo Feitosa
  • Sandra de Aguiar Soares
  • Oscar Pacheco Passos Neto
  • Ianna Wivianne Fernandes de Araújo

DOI:

https://doi.org/10.18817/repesca.v16i3.3711

Resumo

Market of "tambatinga" (Colossoma macropomum × Piaractus brachypomus) has grown in Brazil, but its filleting residue glycosaminoglycans (TbGAGs) are unexplored. This study aimed at analyzing TbGAGs, extracted from skin, on their structural and antioxidant properties. Quantified fresh skin was dehydrated for extraction with papain, in 100mM sodium acetate buffer (pH5)+5mM cysteine/EDTA. Physical-chemical features of TbGAGs were examined by electrophoreses (agarose/polyacrylamide gels) vs. standard GAGs stained with toluidine blue or Stains-All; and then structurally by infrared technique. TbGAGs were in vitro tested, for antioxidant effects, on the DPPH, total antioxidant capacity (TAC) and ferrous ion chelating assays vs. BHT, ascorbic acid and EDTA, respectively. Results of fresh skin (~3.95% fish-1) and TbGAGs extraction (0.37±0.03%) presumed a dermatan (~40kDa) with structural complexity from the molecular analyses. Regarding assays, TbGAGs were concentratio-dependent antioxidants, but there was preponderance on the TAC, although less effective than respective synthetics. Thus, "tambatinga" has skin antioxidant GAGs and analyses from progenitors suggest future studies.

Biografia do Autor

José Ariévilo Gurgel Rodrigues

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2004) e mestrado em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2006). Atualmente, é estudante de doutorado em Biotecnologia de Recursos Naturais da Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO), Universidade Estadual do Ceará. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Taxonomia de Algas Marinhas, Fisiologia Comparada (taxonomia de grupos, filogenia e biogeografia) e Biotecnologia de Recursos Naturais, atuando, principalmente, nos seguintes temas: Ficologia e Química de macromoléculas (polissacarídeos sulfatados) mediante suas propriedades químicas e implicações terapêuticas com vistas as suas ações anticoagulante, antitrombótica (Hemostasia), antinociceptiva e antiinflamatória (Dor e Inflamação). Também vem contribuindo com a prospecção de novos compostos imunoestimulantes naturais oriundos de algas marinhas com vista a sua utilização no desenvolvimento de estratégias profiláticas mais eficientes na prevenção do estresse e enfermidades de peixes e camarões, quando cultivados em regimes intensivos em laboratório em diversas fases de desenvolvimento.

Downloads

Publicado

2025-07-03

Como Citar

Rodrigues, J. A. G., Borges Torres, A., de Oliveira Costa, T., Lino de Queiroz, I. N., Macedo Feitosa, J. P., de Aguiar Soares, S., Passos Neto, O. P., & Fernandes de Araújo, I. W. (2025). ANTIOXIDANT GLYCOSAMINOGLYCANS EXTRACTED FROM THE SKIN OF "TAMBATINGA", A HYBRID FISH. Revista Brasileira De Engenharia De Pesca, 16(3), 49–64. https://doi.org/10.18817/repesca.v16i3.3711