COMBINED FRACTIONATION FOR CHONDROITIN SULFATE -SELECTIVE CHARACTERIZATION FROM Oreochromis niloticus GILLS

Autores

  • José Ariévilo Gurgel Rodrigues Universidade Federal do Ceará https://orcid.org/0000-0003-3181-2506
  • Antônio Carlos Nunes de Lima Universidade Federal do Ceará
  • Letícia Andrade Cavalcante Universidade Federal do Ceará
  • Johnny Peter Macedo Feitosa Universidade Federal do Ceará
  • Sandra de Aguiar Soares Universidade Federal do Ceará
  • Oscar Pacheco Passos Neto
  • Ianna Wivianne Fernandes de Araújo Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.18817/repesca.v16i3.4073

Resumo

Fish waste glycosaminoglycans (GAGs) processing has been challenger in structural biology. This study papain-extracted chondroitin sulfate-CS was separately fractionated with cethylpiridium chloride-CPC, alcohol-AL or acetone-AC for its selective characterization from the cultured Nile tilapia gills. Enzimatic-extraction resulted in five CS containing-(2, 4, 6, 8 or 10%) CPC fractions (p > 0.05), of which in 10% CPC one checked for strongest metachromasia by cationic dye, accounting for 0.89 ± 0.16% total yield (w w-1) from the tritured gills arches. Regarding tritured whole gills, crude CS (0.91 ± 0.03% yield, w w-1) precipitated with AL or AC yielded 0.10 ± 0.47 and 0.16 ± 0.00% for fractions FAL1 and FAC1 (w w-1, p < 0.05), respectively, but they had no metachromasia. By contrast, FAL1 and FAC1 showed different structurally materials, without sulfation and presence of C-6-S vs. crude CS (C-4/6-S), by agarose gel electrophoresis using known GAGs  and infrared technique, respectively. Therefore, gills of cultured Nile tilapia have CS and applied technique with organic solvents fractionated it into different molecules for the partial knowledge of its structural biology. 

Biografia do Autor

José Ariévilo Gurgel Rodrigues, Universidade Federal do Ceará

Graduado em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2004), Mestrado em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2006), Doutorado em Biotecnologia pela Rede Nordeste de Biotecnologia - RENORBIO/UFC (2011) e Pós-doutorado em Química Biológica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro - CAPES/PNPD (2015). Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca e de Biotecnologia em Recursos Naturais, com ênfase em Taxonomia de Algas Marinhas, Fisiologia Comparada (taxonomia de grupos, filogenia e biogeografia) e Bioprospecçâo de Produtos Naturais Bioativos de Organismos Aquáticos. Atua nas seguintes áreas: Ficologia, Química de macromoléculas (polissacarídeos sulfatados) e suas propriedades químicas e implicações terapêuticas sobre coagulação, trombose, dor, inflamação e de avaliação toxicológica (aguda, subcrônica e crônica); e isolamento, caracterização química e propriedades biológicas de glicosaminoglicanos de tecidos diferentes de peixes. Além de aplicações de polissacarídeos sulfatados em produtos pesqueiros, no desempenho/sobrevida de recursos aquáticos em bioensaios laboratoriais e no meio criodiluidor de sêmen de peixes (UFC - UECE). Foi professor horista (prestador de serviços) do Instituto de Desenvolvimento, Educação e Cultura do Ceará (IDECC-UVA) e do Instituto Dom José de Educação e Cultura (IDJ-UVA). Exerceu atividades como pesquisador-bolsista de Transferência Tecnológica - PRONEM/FUNCAP/CNPq (2017-2019), no Laboratório de Recursos Aquáticos da Universidade Federal do Ceará. Além disso, desempenhou atividades de pesquisa e co-orientação de estudantes no Centro de Biotecnologia Aplicada à Aquicultura (UFC). É, Editor Associado convidado pelos periódicos científicos Acta Scientiarum.Technology e Acta Scientiarum. Biological Sciences, da Universidade Estadual de Maringá, Paraná.

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Publicado

2025-07-03

Como Citar

Gurgel Rodrigues, J. A., Nunes de Lima, A. C., Andrade Cavalcante, L., Macedo Feitosa, J. P., de Aguiar Soares, S., Passos Neto, O. P., & Fernandes de Araújo, I. W. (2025). COMBINED FRACTIONATION FOR CHONDROITIN SULFATE -SELECTIVE CHARACTERIZATION FROM Oreochromis niloticus GILLS . Revista Brasileira De Engenharia De Pesca, 16(3), 34–48. https://doi.org/10.18817/repesca.v16i3.4073