ANALYSING THE POSSIBLE IN VITRO ANTIOXIDANT ACTION OF CHODROITIN SULFATE FROM THE GILL OF Prochilodus brevis

Authors

  • José Ariévilo Gurgel Rodrigues
  • Lorena Martins Santiago
  • Ismael Nilo Lino de Queiroz
  • Thaís de Oliveira Costa
  • Johnny Peter Macedo Feitosa
  • Sandra de Aguiar Soares
  • Carminda Sandra Brito Salmito-Vanderley
  • Ianna Wivianne Fernandes de Araújo

DOI:

https://doi.org/10.18817/repesca.v15i1.3619

Abstract

Prochilodus brevis is a Brazilian rheophilic fish of local market, but its bioactive glycosaminoglycans (PbGAGs) composition is known. Current study analyzed PbGAGs from gill on yield, physical-chemical features and in vitro antioxidant effects. Tritured gill was incubated with papain, in 100 mM sodium acetate buffer (pH 5)+cysteine/EDTA, both 5 mM, to obtain PbGAGs. After filtration, PbGAGs precipitated with cetylpiridinium chloride and washed with alcohol were checked by agarose/polyacrylamide gels electrophoreses using known markers and then stained in toluidine blue or Stains-All. Infrared characterized the PbGAGs. Possible antioxidant actions were in vitro evaluated by DPPH, total antioxidant capacity (TAC) and ferrous ion chelanging (FIC) assays using BHT, ascorbic acid and EDTA as references. Extraction yielded 1.54±0.02% and biochemical analyses indicated chondroitin-4/6-sulfate similar to mammalian derived of sulfation pattern and size of ~ 40 kDa. PbGAGs had no effect on DPPH assay, but exerced antioxidation greater in FIC than TAC ones, alghough significantly less actives than sysnthetic agents. Therefore, gill from P. brevis is a freshwater source containing antioxidant chondroitin sulfate.

Author Biography

José Ariévilo Gurgel Rodrigues

Possui graduação em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2004) e mestrado em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Ceará (2006). Atualmente, é estudante de doutorado em Biotecnologia de Recursos Naturais da Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO), Universidade Estadual do Ceará. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Taxonomia de Algas Marinhas, Fisiologia Comparada (taxonomia de grupos, filogenia e biogeografia) e Biotecnologia de Recursos Naturais, atuando, principalmente, nos seguintes temas: Ficologia e Química de macromoléculas (polissacarídeos sulfatados) mediante suas propriedades químicas e implicações terapêuticas com vistas as suas ações anticoagulante, antitrombótica (Hemostasia), antinociceptiva e antiinflamatória (Dor e Inflamação). Também vem contribuindo com a prospecção de novos compostos imunoestimulantes naturais oriundos de algas marinhas com vista a sua utilização no desenvolvimento de estratégias profiláticas mais eficientes na prevenção do estresse e enfermidades de peixes e camarões, quando cultivados em regimes intensivos em laboratório em diversas fases de desenvolvimento.

Published

2025-01-10

Issue

Section

Artigos